Vitamine pentru păr
VITAMINE PENTRU SĂNĂTATEA PĂRULUI
Are părul tău nevoie de vitamine pentru a fi frumos și sănătos?
Aspectul părului este un indicator al stării de sănătate. Ca orice organ, părul are nevoie de nutrienți pentru a crește și pentru a-și păstra sănătatea, iar căderea părului este cauzată de multe ori de deficite nutriționale. În timp ce factorii genetici, hormonali, înaintarea în vârstă, poluarea, sunt mai greu de controlat, aportul optim de nutrienți, vitamine și minerale este cheia succesului atunci când vine vorba de aspectul și sănătatea podoabei capilare.
Vitamina A – toate celulele corpului au nevoie de vitamina A pentru creștere și
dezvoltare. Părul are cea mai mare rată de creștere dintre toate organele corpului omenesc, deci are nevoie de un aport optim al acestui micronutrient. S-a dovedit că dietele sărace în vitamina A duc la o serie de probleme de sănătate, inclusiv la căderea părului. Prin alimentație se poate asigura cu succes un nivel potrivit al acestei vitamine si nu este nevoie de a consuma suplimente. Consumă frecvent morcovi, dovleac, caise, cartofi dulci, broccoli sau spanac. Atentie insa, deoarece si excesul acestei vitamine poate determina caderea parului, din acest motiv este important sa cerem sfatul unui specialist inainte de a lua suplimente de vitamina A.
Vitaminele B – complexul de vitamine B cuprinde 8 vitamine, dintre care deficitul de riboflavina (vitamina B2), biotina (vitamina B7), folat si vitamina B12 pot fi asociate cu caderea parului. Dozele zilnice recomandate ale acestor vitamine se pot obtine prin urmarea unei diete echilibrate, cu exceptia biotinei, acesta fiind singura vitamina B produsa de organism.
Vitamina B2 (riboflavina) – deficitul de riboflavina este foarte rara, insa poate cauza caderea parului
Biotina (vitamina B7) - se găsește în mod natural mai ales in proteine (nuci, alune, cartofi dulci, ouă, ceapă, ovăz, etc). Biotina alimentara se descompune in biotina libera, care apoi se depoziteaza la nivelul intestinului subtire si a ficatului.
Deficienta de biotina este rara in cazul populatiei sanatoase, care consuma o dieta variata si echilibrata, insa deficitul acestei vitamine poate sa induca cadere de par si modificari unghiale.
Deficitul de biotina poate fi ereditara sau dobandita: in caz de malabsorbtie, alcoolism, sarcina, administrarea prelungita de antibiotice care duc la modificarea florei intestinale sau alte medicamente cum ar fi isotretinoinul sau acidul valproic.
Desi nu sunt valabile studii pe un numar mare de pacienti, in cazul pacientilor cu deficit de biotina studiile arată că suplimentarea de vitamina B7 încetineste căderea părului si îmbunatateste aspectul unghiilor friabile după o perioadă de aproximativ 90 zile de tratament.
Atentie insa, precizati medicului curant daca luati suplimente de biotina, deoarece acestea pot modifica valorile unor teste de laborator, cum ar fi unele teste hormonale, markeri tumorali, biomarkeri de anemie sau de boli imunologice.
Folatul – include folatul alimentar si acidul folic. Desi majoritatea populatiei consuma o cantitate adecvata de folat prin dieta, deficitul de folat ( in caz de dieta precara, alcoolism, boli cu malabsorbtie intestinala) poate cauza modificari ale pielii, parului si unghiilor.
Vitamina B12 – desi sunt necesare studii suplimentare, suplimentarea de vitamina B12 poate avea efect benefic in caz de alopecia areata (boala autoimuna cu caderea localizata de pe arii rotund-ovalare a parului de pe scalp, barba etc.) si in cazul caruntirii premature
Vitamina C – fiind un antioxidant puternic, protejează împotriva stresului
oxidativ cauzat de radicalii liberi, care pot bloca creșterea și pot cauza îmbătrânirea prematură a firelor de păr. În plus, corpul nostru are nevoie de vitamina C pentru a crea colagen, parte importantă a structurii firelor de păr și ajută la absorbția fierului, un mineral necesar pentru sănătatea acestora.
Vitamina D – se consideră că vitamina D are rol crucial în menținerea sănătății
scalpului și a părului, avand rol in stimularea foliculilor pilosi, nivelele scăzute de vitamina D în organism fiind corelate cu alopecia - termen medical care descrie căderea patologică a părului, mai ales cu unele forme specifice, cum ar fi alopecia areata.
Vitamina E – similară vitaminei C, vitamina E este un antioxidant care și-a
dovedit efectul în stimularea creșterii părului. Alege sursele naturale de vitamina E: semințe, nuci, avocado, spanac.
Siliciul – un mineral foarte răspândit în natură, de care organismul nostru are
nevoie în cantități reduse, dar care este esențial pentru sănătatea părului, pielii și a unghiilor. El ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge și stimulează circulația sangvină la nivelul scalpului, ceea ce poate stimula creșterea părului. Siliciul se găsește în aproape toate alimentele și băuturile pe care le consumăm în mod normal, chiar și în bere, cafea și apă minerală.
Seleniul – S-a descoperit că, persoanele cu deficite severe de seleniu, pot suferi o
pierdere importantă a pigmentului firelor de păr si caderea parului. În cazuri extreme aceștia au dezvoltat o afecțiune numită pseudoalbinism – situație patologică în care organismul nu mai produce deloc melanină, colorantul natural al pielii și al părului, determinată tocmai de nivele foarte scăzute de seleniu sânge. Pentru tratamentul acestei afecțiuni s-au folosit suplimente cu seleniu, iar pe măsură ce nivele din sânge au revenit la normal, la fel s-a întâmplat și cu pigmentarea părului și pielii pacienților.
Din fericire, o alimentatie bogata in legume, carne si nuci asigura necesarul zilnic de seleniu, deficitul intalnindu-se in cazul nou-nascutilor cu greutate mica la nastere, la pacienti care necesita nutritie parenterala totala sau in cazul pacientilor care urmeaza chimioterapie (in acest caz, studiile au aratat diminuarea caderii parului dupa suplimentarea cu seleniu).
Fierul – mineralul indispensabil sănătății, el ajută celulele sângelui să transporte
oxigen la toate organele. Deficitul de fier cauzează anemie – o cauză majoră a căderii părului. Fierul se găsește din abundență în fructe de mare, ouă, carne roșie, spanac și linte. Atenție însă, nu luați suplimente de fier fără recomandarea medicului, excesul de fier poate cauza complicații importante pentru sănătate.
Zincul are un rol important în repararea și creșterea părului. De asemenea, el
asigură sănătatea și buna funcționare a glandelor sebacee (ele produc sebumul, uleiul natural care ne protejează părul și îl menține sănătos și strălucitor).
Deficitul de zinc poate sa apara in caz de consum scazut de carne, cum ar fi in cazul unei diete vegane, la copiii care consuma lapte praf, in caz de boli inflamatorii intestinale, alcoolism, boli oncologice, infectii sau in sarcina.
Căderea părului este unul dintre simptomele specifice ale deficitului de zinc. Fiind un element esential – organismul nu il produce, ne putem asigura doza zilnică de zinc consumând semințe de dovleac, scoici, germeni de grâu, linte, carne si peste.
Depășirea dozei zilnice recomandate a unor vitamine și minerale. Care sunt riscurile?
În ultimii ani, obiceiul de a consuma alimente și băuturi îmbogățite cu vitamine și minerale a devenit din ce în ce mai frecvent. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă în acest sens, întrucât consumul acestora poate duce foarte ușor la depășirea dozelor zilnice recomandate ale unor micronutrienți.
Medicul David Katz, director al Centrului de Cercetare pentru prevenție al Universității Yale, citat de WebMD, atrage atenția că producătorii și consumatorii acestor alimente și băuturi nu iau în considerare posibilele reacții adverse ale supradozărilor cu vitamine și minerale, existând riscul unor dezechilibre nutriționale potențial dăunătoare.
Deși au fost raportate puține cazuri în care au fost găsite nivele toxice de vitamine și minerale în sângele pacienților, dr. Katz susține că depășirea nivelelor optimale ale acestor nutrienți înepe să devină tot mai frecventă.
Există un număr de vitamine și minerale ale căror aport au efecte benefice asupra sănătății părului și a scalpului. Chiar și așa, dacă se exagerează cu aportul lor, depășind dozele zilnice recomandate, aceleași vitamine pot avea un efect contrar, de pierdere a părului – boală numită effluvium telogen (o cădere difuză, temporară a părului, în care intervine o scurtare a ciclului pilar și o creștere a proporției firelor care sunt în fază de cădere).
Seleniu DZR (doza zilnica recomandata) = 55 micrograme
Efectele sale benefice asupra scalpului sunt bine-cunoscute, însă, odată depășite aceste doze, efectul său este opus celui dorit. Institutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii (National Institutes of Health) afirmă că un exces de seleniu în sânge poate cauza pierderea părului. Pe lângă băuturile vitaminice, alimente bogate în seleniu sunt nucile braziliene. Unu sau doi miezi de nucă braziliană conțin doza zilnică recomandată de seleniu. Atenție deci, la mărimea porțiilor.
Vitamina A DZR = 900 micrograme (barbati), 700 micrograme (femei)
Se găsește în alimente, băuturi dar și în unele medicamente precum Roaccutane, utilizat în tratamentul acneei. Folosită în doza recomandată, vitamina A este benefică și favorizează creșterea sănătoasă a părului, dar o supradozare sustinuta poate produce efecte adverse precum: tulburări de vedere, grețuri, vărsături și căderea părului. Deoarece este o vitamină liposolubilă, organismul nostru poate să o folosească în cantitățile de care are nevoie, iar restul poate fi stocat și utilizat în momentele în care aportul ei din alimentație este scăzut. În acest fel, supradozarea este rară. Este important de știut că 100 de grame de morcov (un morcov mare întreg) conține 334% din DZR de vitamina A. Este evident că, dacă mâncăm un morcov pe zi, este inutil și potențial dăunător să adăugăm dietei zilnice suplimente alimentare care conțin această vitamină.
Zinc – DZR 10 miligrame
Acest mineral este prezent în mod frecvent în băuturile vitaminice și este unul dintre ingredientele dropsurilor utilizate împotriva durerilor în gât. Astfel este relativ ușor să depășim doza suficientă pentru consum zilnic. Acest mineral este absolut necesar pentru sănătatea părului, dacă e folosit în doze corecte. Dar la fel ca în cazul altor vitamine, o cantitate excesivă poate cauza efecte nedorite.
În concluzie, sunt sau nu sunt recomandate suplimentele vitaminice pentru a ne asigura frumusețea și sănătatea părului?
Hrana este cea mai bună sursă de vitamine. O dietă echilibrată, fără exagerări dar și fără lipsuri, asigură tot ceea ce organismul are nevoie.
Totuși, dacă din anumite motive (alergii, intoleranțe alimentare sau altfel de restricții dietetice ori ale stilului de viață) corpul tău nu poate beneficia de dozele zilnice recomandate de micro și macronutrienți, suplimentele pot fi foarte utile. Cercetările arată că acestea își fac cel mai bine efectul acolo unde există deficite, altfel pot apărea reacțiile adverse ale supradozărilor. Cere sfatul medicului tău dermatolog ori de câte ori ai vreun dubiu!
