Obiceiuri zilnice
Ce poți să faci pentru sănătatea părului?
Obiceiuri zilnice, cu rezultate pe termen lung.
Bucură-te de 4 minute de masaj al scalpului, în fiecare zi.
Este pe măsură de plăcut și de folositor în lupta cu pierderea firelor de păr. Masând zilnic scalpul nu doar că te vei relaxa, dar vei stimula foliculii de păr care vor deveni mai activi.
Nu fuma! Sau dacă fumezi deja, renunță la acest obicei!
Cu toții cunoașteam efectele nocive ale fumatului asupra plămânilor, asupra pielii, și în general asupra tuturor organelor, fiind singura și cea mai prevenibilă cauză în apariția unui număr mare de boli. Apariția îmbătrânirii premature a tenului la fumători a atras atenția comunității medicale deja de multă vreme. De curând însă, un studiu observațional a concluzionat că există o legătură semnificativă între fumat și pierderea părului.
Mecanismul prin care fumatul determină căderea părului este provocat de modificările care apar la nivelul microvascularizației scalpului și efectului genotoxic al nicotinei. Acesta cauzează daune ADN-ului foliculului de păr, iar efectului pro-oxidant (opus celui anti-oxidant) face ca la nivelul celulelor să se elibereze substanțe inflamatorii care în timp duc la fibroza și distrugerea foliculilor, lăsându-i incapabili să producă și să întrețină creșterea părului.
Adoptă o dietă bogată în micro și macro-nutrienți
O dietă echilibrată menține în formă nu doar fizicul ci și părul. Consumând o varietate mare de legume și fructe proaspete, cereale integrale, grăsimi nesaturate și proteinte vei fi sănătos, vei trăi mult și te vei bucura de podoaba ta capilară toată viața.
Ce să mănânci?
Alimentele bogate în fier: carnea slabă de vită, de pui sau curcan, fasolea și alte leguminoase asemănătoare, ouăle, cerealele fortifiate cu fier.
Este important să consumi și alimente bogate în vitamina C la mesele bogate în fier deoarece, pe lângă efectul său antioxidant, aceasta asigură asimilarea fierului în cantități optime. Cele mai importante surse de vitamina C sunt citricele, merele, kiwi, dar în general toate fructele și legumele proaspete sunt bogate în această vitamină.
Alimentele bogate în omega 3: uleiul de măsline presat la rece, somonul, tonul, nucile și alunele crude, semințele și uleiul de cânepă.
Nu uita de o hidratare corespunzătoare. Consumă 180 ml de lichide neîndulcite per kg corp pe zi.
Renunță la zahăr!
Mănâncă, nu adopta diete restrictive nici măcar pentru perioade scurte de timp!
Dietele drastice privează organismul de micro și macro-nutrienți esențiali pentru buna sa funcționare. Deoarece părul nu are funcție vitală, va fi printre primele dintre componentele corpului, alături de unghii, care vor avea de suferit de pe urma lipsei de hrană.
Redu stresul.
Pierderea părului poate fi rezultatul unei vieți stresante. Nu de puține ori, în urma unei perioade intense, solicitante atât din punct de vedere fizic cât și psihic putem observa că părul ne cade în cantitate mai mare decât de obicei.
Vestea bună este că există modalități pentru a reduce stresul în mod eficient:
Fă excerciții fizice în mod regulat;
Ascultă muzică;
Fă yoga;
Meditează;
Asigură-te că dormi suficiente ore pe noapte.
Vizitează-ți medicul dermatolog
Există multliple boli ale altor organe care afectează direct, sau prin intermediul tratamentelor lor, sănătatea părului. Dacă alături de pierderea părului observi și alte simptome, nu ezita să iei legătura cu medicul dermatolog. Acesta are la dispoziție instrumentele necesare pentru un diagnostic precis, iar dacă va suspiciona că motivul căderii părului în cazul tău este disfuncția unui organ, te va îndruma spre un specialist pentru a rezolva problema de bază. Astfel, pe măsură ce starea ta de sănătate se va îmbunătăți, vei observa și diminuarea căderii părului.
În cazul în care, însă, dermatologul va observa că sănătatea scalpului tău este sursa problemelor, îți va prescrie un tratament personalizat, potrivit ție și stilului tău de viață.
