Mituri cu și despre păr

Fie că le spunem credințe populare sau legende metropolitane, sfaturile legate de îngrijirea părului au existat dintotdeauna și ne influențează  în mai mare sau mai mică măsură rutina de îngrijire. Majoritatea lucrurilor pe care credem că le știm despre păr și îngrijirea lui sunt în realitate mituri. 

Persoanele care se confruntă cu o cădere semnificativă a părului sunt sfătuite să apeleze la sfaturile medicului pentru a beneficia de diagnostic și tratament corespunzător. Medicul este singurul capabil să vă explice de ce vă cade părul și ce trebuie să faceți ca să vă recăpătați sănătatea și frumusețea podoabei capilare. 

Mit nr. 1: Tăierea frecventă a vârfurilor previne căderea părului.

Este una dintre cele mai răspândite credințe printre amatorii de sfaturi în îngrijirea părului. Aceasta nu are la bază niciun fundament, întrucât firul de păr de-a lungul lungimii sale este compus din celule fără nucleu, deci fără capacitate de regenerare și multiplicare.  Foliculii firelor de păr – partea „vie” a acestora - se află în pielea scalpului și nu beneficiază în niciun fel de pe urma scurtării lungimii părului. 

Deși nu ameliorează căderea părului în mod direct, tunderea regulată a vârfurilor este un obicei sănătos, care ajută la îndepărtarea vârfurilor despicate, previne deteriorarea lor si ajută la a avea un păr mai lung si sănătos.

Mit nr. 2: Spălatul frecvent pe cap accelerează căderea părului. 

Spălarea prea frecventă a părului duce la indepărtarea stratului de sebum de pe suprafața scalpului, iar prin secreția de nou sebum comprensator, poate avea ca efect îngrăsarea mai rapidă a părului. Însă, frecvența spălării părului nu influențează semnificativ căderea părului, cât timp nu ne situăm in extreme. Cu siguranță, în cazul spălării zilnice, este necesară utilizarea unor produse delicate, create special pentru utilizare frecventă.

Mit nr. 3: Femeile nu pot suferi de calviție.

Ideea că femeile nu își pot pierde definitiv părul este cu totul greșită. În realitate, o proporție de 50 % dintre femei sunt afectate de alopecie cel puțin o dată în viață (de exemplu în perioadele cu fluctuații hormonale: pubertate, sarcină, alăptare, menopauză), iar o treime dintre ele pot suferi de calviție cauzată de alopecia androgenetică sau de  sindromului ovarelor polichistice. 

Mit nr. 4 : Calviția apare doar la persoanele în vârstă.

În imaginarul colectiv, bărbații de vârstă mijlocie sunt cei care se confruntă cu primele semne ale căderii părului. În realitate, acestea pot apărea chiar din adolescență, în cazul alopeciei androgenetice. Este esențial ca de la primele semne de cădere accelarată a părului să ne adresăm unui medic specialist care poate recomanda tratamentul cel mai potrivit în funcție de particularitățile individuale ale fiecăruia.

Mit nr. 5: Utilizarea uscătorului de păr este dăunătoare.

Acest mit are un sâmbure de adevăr: dacă este folosit de la distanțe mici, temperatura înaltă la care este expus scalpul și rădăcina părului este dăunătoare, mai ales pe termen lung. Este recomandat să folosim uscătorul de la o distanță de cel puțin 20 de cm față de scalp și la trepte mici de temperatură. De asemenea, se recomandă tapotarea părului umed cu ajutorul prosopului, masând ușor scalpul, dar evitând mișcările de fricțiune care pot duce la ruperea firelor de păr. Iar când ne permite timpul, în locul folosirii uscătorului de păr, e bine să ne lăsăm părul să se usuce natural.

Mit nr. 6: după vârsta de 40 ani nu mai poate apărea alopecia androgenetică.

Orice predispoziție genetică rămâne valabilă pe toată durata vieții. Faptul că alopecia nu  a apărut până la această vârstă este îmbucurător, dar nu reprezintă o garanție că nu va apărea niciodată.

Mit nr. 7: Stresul provoacă căderea părului.

Acest mit este, în parte, un adevăr. Pentru ca efectul stresului să fie vizibil asupra podoabei capilare sursa de stres trebuie să fie majoră, să aibă o durată semnificativă de timp și să influențeze negativ stilul de viață și alimentația. Întrucât stresul este un inamic al sănătății întregului organism, nu numai a părului, este necesar să găsim mijloace și metode care să ne ajute să ne relaxăm, să ne asigurăm că ne alimentăm corect și să dormim suficient.

Mit nr. 8: Pieptănatul accelerează/cauzează căderea părului.

Din fericire acest lucru nu este adevărat. Pieptănatul ajută la o curățare mecanică, îndepărtează impuritățile care se pot acumula pe scalp și pe lungimea firelor de păr, iar ca „bonus”, mișcările specifice de pieptănare masează scalpul stimulând circulația sangvină locală, ceea ce va avea cu siguranță efecte benefice asupra sănătății părului și a scalpului.

Atenție însă la tehnica de pieptănare! Pentru a evita ruperea firelor de păr se recomandă folosirea unor perii sau piepteni cu dinți rari, iar operațiunea se face după separarea părului în șuvițe, descurcând mai întâi vîrfurile și trecând ulterior la pieptănarea de la rădăcină la vârfuri.  

Mit nr. 9: Dacă este periat de 100 de ori în fiecare seară, părul va deveni mai sănătos.

Tot ce este exagerat este dăunător. Dincolo de efectele benefice ale pieptănatului,  trecerea periei prin păr în mod exagerat îi va distruge în timp cuticula, ceea ce îl va face să devină fragil și predispus ruperii. Mai mult, masajul prelungit al scalpului va stimula producția de sebum iar părul se va îngrășa mai repede între spălări.

Mit nr. 10: Este benefic să ne tundem părul în funcție de fazele lunii.

Nu există nicio susținere științifică a acestei ipoteze, s-a dovedit însă că părul crește, în medie, cu 1 cm pe lună, indiferent de faza în care se află luna în momentul în care apelăm la serviciile hairstylist-ului.  

Mit nr. 11: Părul se albește din cauza stresului.

Stresul poate cu siguranță influența starea de sănătate și implicit aspectul părului. O legendă cunoscută este cea a reginei Franței, Maria Antoaneta. Se povestește că părul acesteia a albit în doar 3 zile, de la condamnarea ei la moarte până în ziua decapitării. Este la fel de cunoscut faptul că în acele vremuri era la mare modă purtarea perucilor, deci se poate ca totul să fi fost doar o coincidență. 

Într-adevăr, perioadele stresante asociate cu schimbări majore ale stilului de viață și a alimentației prin lipsa nutrienților esențiali în cantități optime va avea un impact major asupra sănătății părului, existând șanse mai mari ca firele să se regenereze defectuos și să aibă mai puțin pigment.  

Mit nr. 12: Utilizarea unei cantități generoase de șampon face șamponarea mai eficientă.

Aceasta e o greșeală frecvent întâlnită. Multe persoane folosesc cantități mari de șampon la o singură șamponare deoarece sunt convinși că în acest fel părul lor va fi mai curat în urma spălării. Ca regulă general, cantitatea inscripționată pe ambalajul produsului este suficientă pentru a fi eficient. În afară de faptul că acest obicei poate duce în timp la deshidratarea și distrugerea firului de păr, poate fi dăunător pentru mediu și total neeconomic.

Mit nr. 13: Șamponul trebuie schimbat cu regularitate, deoarece părul se „obișnuiește” cu el.

Când începem să folosim un produs nou putem face comparație imediată cu produsul folosit anterior, dar odată cu trecerea timpului această amintire se estompează și dispare. În plus, efectele unui produs sunt mai ușor de observat la începutul utilizării lui, apoi ne obișnuim cu ele și nu ni se mai par spectaculoase. În concluzie, e bine sa schimbăm șamponul dacă este ineficient sau ne provoacă o reacție nedorită, însă putem folosi un produs care funcționează și ne place timp îndelungat.

Mit nr. 14: Dacă îți smulgi un fir de păr alb, îți vor crește mai multe în locul lui.

Apariția primelor fire albe indică faptul că procesul de îmbătrânire a părului a început deja. Faptul că după primul fir de păr alb vor crește altele este consecința îmbătrânirii – un proces continuu care evoluează până la sfârșitul vieții. Singurul lucru pe care îl riscăm atunci când ne smulgem fire de păr de pe scalp este să agresăm foliculii în așa fel încât aceștia să nu mai poată produce alte fire. Așadar, mai bine cu un fir de păr alb decât cu un fir de păr în minus. 

Mit nr. 15: Coafurile strânse dăunează părului.

Fie că alegi să îți prinzi părul într-o coadă simplă sau îți place să îl coafezi în moduri sofisticate, fii atentă la cât de tare strângi accesoriile pentru păr. O tracțiune exagerată are efect atât asupra firului în sine cât și asupra foliculului, riscând să-l lezeze și să cauzeze căderea definitivă a părului – numită alopecie de tracțiune. Spune nu cozilor strânse, coafurilor de tip dreadlock sau altor tipuri de codițe împletite care supun firele și foliculii unor forțe care le pot dăuna.

Mit nr. 16: Utilizarea pălăriilor, căciulilor sau a căștii moto duce la calviție.

      Unii spun că utilizarea acestor accesorii slăbește firul de păr, alții că nu îl lasă să respire, că sufocă scalpul și că în final toate acestea vor cauza căderea părului. 

      Singurul lucru rău care se poate întâmpla este ca părul tău să pară mai murdar decât de obicei pentru că, într-adevăr, aceste accesorii pot să nu lase transpirația să se evapore de la nivelul scalpului. Se mai poate ca odată cu transpirația să crească și producția de sebum. Deasemenea, trebuie avută mare grijă la îmbrăcarea și dezbrăcarea căștii moto pentru a evita smulgerea firelor de păr în timpul acestor mișcări. Altfel, purtarea căștii de protecție este o măsură de siguranță absolut obligatorie atunci când ești pe scooter, motocicletă sau pe bicicletă. 

Asigură-te că materialele din care sunt făcute căștile, pălăriile sau căciulile pe care le folosești sunt de bună calitate, și cu siguranță nu vei avea de suferit de pe urma utilizării lor.

Mit nr. 17: dacă îți limpezești părul cu bere, vei avea o podoabă capilară de invidiat 

Berea este una dintre cele mai cunoscute și răspândite băuturi de pe glob, alături de ceai, cafea și vin. Ingredientele sale principale sunt malțul, hameiul și drojdia. 

Susținătorii acestui mit spun că berea hrănește atât firul de păr cât și rădăcina sa, deoarece este bogată în proteine, vitamine ale complexului B și zaharuri naturale. 

Criticii susțin că nu există dovezi științifice ale utilizării berii pe păr, alcoolul din bere poate duce la uscarea excesivă a părului, iar mirosul de bere poate rămâne impregnat în păr.

Mit nr. 18: petrolul aplicat pe scalp face minuni pentru sănătatea părului și îi reduce căderea. 

Petrolul a fost folosit pentru mult timp în țara noastră ca armă împotriva pediculozei scalpului (păduchi), datorită lipsei altor remedii și a faptului că acesta se găsea cu ușurință, la un preț relativ accesibil. 

Probabil că acest mit ia naștere tocmai pornind de la acest beneficiu, iar în opinia multora petrolul a rămas hair-friendly.

Experții contrazic această credință și avertizează că aplicarea petrolului direct pe scalp poate cauza iritații severe care pot avea ca reacție adversă tocmai efectul opus presupusului beneficiu, și anume căderea părului. În plus, petrolul, alături de alte uleiuri minerale nu are proprietăți de hidratare, ci creează o peliculă impermeabilă în jurul firului de păr, sigilându-l și păstrând nivelul de hidratare preexistent. Acest lucru poate fi benefic in cazul unui păr deja hidratat, însă în cazul părului deshidratat poate accentua uscarea și deteriorarea acestuia.

            Mit nr. 19: Șamponul de cal ajută la cresterea și strălucirea părului. 

Caii au un păr strălucitor de invidiat, cu toate acestea produsele de spălare destinate lor, nu sunt neapărat adecvate pentru a fi folosite de către noi. Acestea pot conține surfactanți, detergenti care ajuta la curățarea impurităților, care sunt prea puternici pentru scalpul uman si pot duce la iritarea scalpului și uscarea excesivă a părului. În plus, acestea pot conține silicon, care formează o peliculă protectivă in jurul firelor de păr, dar duce la ingrășarea mai rapidă a părului. In concluzie, aceste produse, pot duce la un efect contrar celui dorit, deci e mult mai sigur sa folosim produse de uz uman, adaptate pentru caracteristicile și nevoile părului nostru.