Cauzele căderii părului

Introducere

Căderea părului (alopecia) denumește situațiile în care o persoană se confruntă cu pierderea anormală a părului de pe scalp sau de la nivelul corpului.

Genetica este responsabilă pentru 95% dintre cazurile de calviție.

În cazul bărbaților, alopecia mai poate fi declanșată de stres fizic sau psihic (nivel crescut de cortizon), unele boli sistemice, diverse tratamente medicamentoase, sau de un stil de viață deficitar.

25% dintre bărbați intră în faza activă de pierdere a părului până la 21 de ani;

80% vor avea o problemă evidentă de pierdere a parului până la vârsta de 50 de ani.

Când cauza este una ereditară, legătura se stabilește cu rude de gradul I sau II.

La nivel global, 40% dintre cazurile de calviție le revine femeilor. Cauzele sunt determinate fie genetic, fie de dereglări menstruale, ovare polichistice, acnee, hirsutism, istoric de infertilitate. De asemenea, cicatricile post-operatorii localizate la nivelul scalpului, diverse tratamente medicamentoase (oncologice sau contraceptive), nașterea și menopauza - sunt și ele factori posibili declansatori ai alopeciei.

Cele mai frecvente cauze ale căderii părului

Alopecia androgenică

Alopecia androgenică este o afecțiune determinată genetic și afectează atât populația de sex masculin, cât și cea de sex feminin. Debutul alopeciei androgenice are loc la 40 de ani, uneori chiar și mai devreme.

Semnele alopeciei androgenice:

reducerea diametrului părului de până la zece ori;

debutul poate fi localizat în regiunea frontală sau vertex (în creștetul capului), evoluând progresiv;

uneori este asociată cu reducerea pilozităţii și în alte zone ale corpului: barbă, sprâncene, gene, regiunea axilară, membre;

are un ritm imprevizibil de evoluție.

Alopecia androgenică se datorează unui exces de hormoni androgeni la nivelul foliculilor firelor de păr și este responsabilă de 95% dintre cazurile de pierdere a parului.

Stilul de viață

Stilul de viață, boli netratate, comportamentul alimentar și diverse probleme de natură emoțională influențează la fel de mult sănătatea noastră capilară.

Alimentația

O dietă săracă în proteine, vitamine și minerale poate duce la reducerea semnificativă a substanțelor nutritive esențiale unor foliculi de păr sănătoși, slăbind rădăcina părului și ducând la căderea acestuia

Dereglările de alimentație (anorexia sau bulimia) sau menținerea unui regim strict sau a unei diete drastice pe o perioadă îndelungată de timp are efect asupra sănătății întregului corp, afectând și procesul de creștere a părului.

Traumatizarea părului

Folosite exhaustiv, soluții chimice folosite în vopsirea, decolorarea, încrețirea părului, sau produsele ce acționează necorespunzător la nivel termic, pot slăbi și deteriora permanent părul.

Tensiunea aplicată firelor de păr, atunci când ele sunt strânse în coadă, deteriorează foliculii de păr.

La nivel emoțional

Stresul afectează procesul de creștere a firelor de păr - în caz de stres, leucocitele (celulele albe) din organism ating valori peste limita normală, unul dintre rezultatele acestei creșteri fiind atacarea foliculilor de păr. Acest lucru poate duce la pierderea părului nu doar pe scalp, ci și la al celui de pe corp și față.

Medicația poate avea drept efect secundar pierderea parului, mai ales în cazul citostaticelor.

Afecțiunile netratate ale pielii scalpului pot provoca și ele pierderea părului.

Opțiuni de tratament

Medicamentos

Există multiple variante de tratamente medicamentoase ce pot interveni în problema căderii părului, atât ca și tratamente de sine stătătoare, cât și ca intervenții complementare unor altor proceduri, chirurgicale sau nu.

Rogaine / Minoxidil - este recomandat atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Se folosește fie sub formă de soluție cutanată, fie de spumă, stimulând creșterea părului și prevenind căderea acestuia.

Propecia / Finasterida - este un medicament recomandat exclusiv bărbaților, sub formă de comprimate orale, ce acționează prin creșterea nivelului de testosteron în sânge. Încetinește rata căderii părului și susține creșterea firelor noi de păr. destinat utilizării numai de către bărbați. Printre efectele sale adverse cele mai neplăcute, înregistrate adeseori chiar și după încetarea tratamentului, se numără scăderea apetitului sexual și diverse probleme de ejaculare.

Antiandrogeni - sunt recomandați în cazul femeilor care se confruntă cu probleme de cădere a părului, inhibând hormonii responsabili de distrugerea foliculilor de păr. Această clasă de medicamente produce efecte secundare ca perioade menstruale neregulate și somnolență. Femeilor care încearcă să rămână gravide le sunt contraindicate.

Corticosteroizii - acționează în cazurile în care căderea părului e cauzată de o boală autoimună ce atacă nu doar sistemul imunitar, organele și țesuturile sănătoase, dar și foliculii de păr sănătoși. Corticosteroizii sub formă topică sau injectabilă sunt recomandați pentru a trata persoanele cu alopecia areata, lichen planopilaris și lupus eritematos discoid. Reacțiile adverse cuprind iritarea și subțierea pielii de pe scalp, edem și roșeață la nivelul feței, reducerea capacitatății organismului de a lupta împotriva unei infecții bacteriene sau virale.

Majoritatea pacientilor care se confrunta cu pierderea a părului necesita terapie combinata si individualizata pentru a obtine rezultate optime. Consultați medicul specialist pentru a beneficia de tratamentul optim.

2. PRP

Terapia cu plasmă bogată în plachete (PRP) se referă la utilizarea propriilor celule plachetare ale pacientului, pentru a stimula creșterea părului. Trombocitele fac parte din celulele noastre din sânge și sunt bogate în diverși factori ce stimulează creșterea părului.

PRP nu este de ajutor pentru toți pacienții ce suferă de probleme de cădere a părului, dar este o tehnică utilă celor care se confruntă cu subțierea părului, 30 - 40% dintre pacienții care au optat pentru PRP constatând îmbunătățiri semnificative la nivelul părului. Terapia PRP este o opțiune solidă atunci când transplantul de păr nu este posibil (adică pierderea părului de coroană la bărbații cu vârsta sub 35 de ani).

Terapia cu plasmă bogată în plachete (PRP) este una dintre numeroasele opțiuni pentru tratarea anumitor tipuri de pierdere a părului. Deși este o opțiune validă de tratament, nu toți pacienții pot beneficia de aceasta.

Cui i se recomandă?

Persoanelor care se confruntă cu subțierea părului, dar care nu doresc să înceapă administrarea de minoxidil (Rogaine) sau anti-hormonale;

Persoanelor care au început tratamentul cu minoxidil (Rogaine) sau anti-hormonal, dar s-au oprit din cauza efectelor secundare;

Persoanelor care au constatat o îmbunătățire a părului cu minoxidil (Rogaine) sau medicamente anti-hormonale, și doresc să obțină îmbunătățiri suplimentare;

Celor care nu au constatat o ameliorare cu terapia laser;

Pacienților care au optat pentru un transplant de păr;

Persoanele cu probleme de cădere a căderii părului sau diagnosticate cu alopecia areata, care nu au răspuns tratamentelor standard.

4. Micropigmentarea scalpului

Micropigmentarea scalpului reprezintă o opțiune permanentă pentru persoanele care suferă de probleme de cădere a părului, de alopecie, sau care vor să acopere cicatrici, semne din naștere, sau goluri din scalp, fie ele bărbați sau femei. Microtatuajul recreează aspectul de păr, prin introducerea unor pigmenți în piele. Procedura nu este una chirurgicală sau invazivă, nu are reacții adverse și poate constitui o alternativă la intervenția de transplant de par.

5. Perucă

Reprezintă ultima alternativă pentru cei care suferă de alopecie.