Ecografie tiroidiană

Introducere

Ecografia este o metodă non invazivă de examinare, vizualizare și analiză a tiroidei.

Despre ecografia tiroidiană

Examinarea ecografică a tiroidei este o metodă sigură și nedureroasă prin care medicul specialist poate aprecia modificarile structurale ale glandei tiroide. Ecografia este recomandată atunci când:

  • Există suspiciunea unor anomalii funcționale - hipotiroidism, hipertiroidism, boli tiroidiene autoimune, carențe de iod ce pot crea deficit de funcționare;
  • Tiroida trebuie analizată din punct de vedere al structurii;
  • Există noduli tiroidieni sau alte excrescențe suspecte la nivelul tiroidei - se analizează dimensiunea, structura, localizarea și morfologia lor;
  • Trebuie confirmat sau infirmat diagnosticul de malignitate;
  • Pacientul are nevoie de monitorizări periodice, în urma unor tratamente sau intervenții chirurgicale.

Cum se realizeaza?

În cazul ecografiei tiroidiene, gâtul trebuie să fie eliberat de haine sau alte accesorii. Medicul va aplica un gel pe zona investigată, apoi va folosi o sondă conectată la un aparat pentru a vizualiza corect tiroida. Investigația durează, de regulă, între 15 - 30 minute și nu implică nicio pregătire prealabilă a pacientului.

Uneori, în timpul ecografiei, medicul poate vizualiza și aspectele vasculare ce țin de structura tiroidei. Atunci se folosește ecografia Doppler, pentru:

  • confirmarea unui hipertiroidism sau a unui hipotiroidism;
  • aprecierea vascularizarii nodulilor cu suspiciune de malignitate.

Rezultatele sunt disponibile imediat, întrucât medicul specialist poate vizualiza și interpreta în timp real structura tiroidei.

Pentru că nu implică niciun nivel de radiație, ecografia este cea mai sigură și non-invazivă metodă de investigație imagistică. Aceasta poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, inclusiv în cazul femeilor însărcinate.

Cui se adresează

Ecografia tiroidiană se recomandă oricărui pacient, adult sau copil, care are nevoie de o investigație amănunțită a glandei tiroide, pentru a stabili un diagnostic corect în cazul suspiciunii unei afecțiuni tiroidiene.