Introducere

Pitiriazisul rozat este o eruptie cutanata sub forma de placi si placarde rosiatice de diferite dimensiuni, de cele mai multe ori localizata la nivelul toracelui, ce afectează toate grupele de vârstă, cu preponderență la copiii și adulții tineri, persistand 6 - 8 si in unele cazuri chiar pana la 12 săptămâni.

Pitiriazisul rozat nu este o boală contagioasă.

Despre pitiriazisul rozat

Deși nu este cunoscută originea sa exactă, pitiriazisul rozat este cel mai des considerat de origine virală, fiind asocial cu virusul herpetic, cu Parvovirus sau Ebstein Barr. Este posibil ca exantemul viral să apară ca reacție post-medicamentoasă, în urma unor tratamente ce includ acidul acetilsalicilic, isotretinoin, ketotifen, metronidazol sau terbinafina.

Simptomele cele mai des întâlnite ale acestei forme de pitiriazis includ:

  • alterarea stării de sănătate - dureri de cap, oboseală, lipsa apetitului;
  • mâncărimi;
  • o primă leziune la nivelul pielii, de formă circulară, de dimensiune medie, de regulă roz sau bej, cu margini bine delimitate;
  • apariția multiplelor leziuni pe corp, însoțite de puruit;
  • erupția se menține pe perioada a 6 - 8 săptămâni.

Diagnostic

Diagnosticul se face exclusiv de către medicul dermatolog. Acesta va elimina posibilitatea ca exantemul să fie asociat alor boli, așa cum sunt impetigo, infecții fungice sau leziuni asociate cu sifilisul.

Tratament

De cele mai multe ori exantemul dispare spontan, la maxim 12 săptămâni de la apariția primei macule. Putine cazuri necesita insa tratament medicamentos specific.

În cazul în care exantemul se menține pe o perioadă ce depășește 2 luni, se intervine prin tratament topic si antihistaminic, indicat de medicul specialist.