Carcinomul bazocelular

Introducere

Carcinomul bazocelular este o tumoră malignă, cu o creștere și evoluție lentă, ce apare de regulă, în zonele cel mai des expuse la soare sau la radiațiile UV.

Acest tip de cancer cutanat are evolutie lenta, cu invazie locala. Este puțin probabil să se răspândească în alte părți ale corpului, sa metastazeze, insa cu toate acestea, poate să migreze spre os sau spre alte țesuturi de sub piele.

Despre carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular se dezvoltă foarte lent și apare duoa mulți ani de expunere intensă sau pe termen lung la soare sau la radiații UV.

Tumorile debutează sub aspectul unor mici pete strălucitoare, și apar cu preponderență la nivelul fetei. Pot sa apara și în alte părți ale corpului, pe trunchi, picioare, brațe.

Diagnostic

Peste 80% din cazurile de cancer de piele sunt reprezentate de carcinomul bazocelular. Factorul de risc cel mai mare în apariția sa o reprezintă soarele - originea sa fiind identificată în cumularea anormală de celule bazale situate la nivelul epidermului, ca urmare a expunerii solare.

Semnele carcinomului bazocelular:

  • O umflatură de dimensiuni reduse, netedă, ușor strălucitoare, albă sau roz - aceasta se poate transforma într-o rană deschisă sau ulcer
  • O pată sau o cicatrice de dimensiune de asemenea reduse, roșie, cu scuama.

Tratament

Excizia chirurgicală

- este o procedură prin care se îndepărtează țesutul malign, împreună cu o margine de siguranță, apreciată de medicul specialist ( 3-5mm);

- se folosesc fire de sutură

- defectul cutanat rezultat in urma indepartarii formatiunii, se inchide prin sutura directa, lambou sau grefe in functie de dimensiuna tumorii primare

Chiuretajul

- țesutul malign este îndepărtat cu ajutorul unei chiurete

- adeseori procedura implică și folosirea unui electrod prin care se elimină celule canceroase microscopice.

Criochirurgia

- folosește azotul lichid pentru a ingheta leziunile maligne, și pentru a opri evoluția acestora;

- este recomandat doar în cazul leziunilor foarte mici, cel mai adesea se recomandă în cazul tumorilor pre-canceroase.

Alte tratamente: radiațiile ionizante, citostaticele aplicate topic, chirurgia micrografică.

Intervențiile se finalizează cu trimiterea spre analiza histopatologică a tumorii excizate (sau a unei mostre de tesut), pentru confirmarea malignității.

Prevenție

Prevenția reprezintă unul dintre pașii cei mai importanți în prevenția și tratarea eficace a carcinomului bazocelular. Cu cât este mai repede detectat, cu atât se poate intervenii mai prompt și eficient în tratarea acestuia.

O verificare anuală a semnelor și a oricăror formațiuni prezente la nivel tegumentar este absolut necesară. Se recomandă astfel efectuarea unui control de rutină, în care se evaluează dermatoscopic orice suspiciune cutanată.