Dr. Ioana Maria Bușiță
medic specialist alergolog

Alergia reprezintă o reacţie exagerată a sistemului imun la diferiţi factori de mediu (ex: polen, praf de casă, mucegaiuri, pisică, câine, anumite alimente). Această afecţiune se poate manifesta la nivel respirator (rinită alergică, astm bronşic), cutanat (urticarie, dermatită de contact, dermatită atopică) sau poate implica mai multe sisteme (cutanat, respirator, digestiv, cardio-vascular -în şocul anafilactic).

Un diagnostic corect al alergiilor cuprinde atât testări cutanate prick (la factori de mediu, alimente), patch (la metale, produse cosmetice) sau la agenţi fizici dar şi o varietate de analize de laborator (IgE totale, IgE specifice, teste de degranulare a bazofilelor); toate aceste teste se recomandă personalizat, pentru fiecare pacient in funcţie de afecţiunea existentă.

In cadrul consultaţiei de Alergologie, pacientul este consiliat in ceea ce priveşte măsurile de evitare a alergenilor,  regimul alimentar (în afecţiunile în care este necesar: ex:urticarie), se recomandă tratmentul afecţiunii alergice- atat clasic cât şi prin imunoterapie; aceasta din urmă este singura metodă de tratament care poate modifica evoluţia bolii alergice şi poate induce toleranţa pacientului faţă de un anumit alergen.

Doamna doctor Ioana Buşiţă este medic specialist în Alergologie şi imunologie clinică. Şi-a format experienţa profesională la Spitalul IRGH O Fodor din Cluj-Napoca şi este membră în:

  • Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) 
  • Academia Europeană de Alergologie şi Imunologie Clinică (EAACI)